Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης


Η Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης συστάθηκε τον Ιούνη του 2018. Από την ιδρυτική της διακήρυξη έθεσε ως στόχο την κατασκευή μίας νέας λογοτεχνικής παράδοσης με αφετηρία τους Έλληνες υπερρεαλιστές, Ανδρέα Εμπειρίκο και Νίκο Εγγονόπουλο. Διαδικασία  η οποία συνοδεύτηκε από την άρνηση πεπραγμένων του γαλλικού κινήματος τον 20ο αιώνα, αποδέσμευση από τις κατευθύνσεις τις οποίες χάραξε ο Αντρέ Μπρετόν με τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, την διάρρηξη των πολιτιστικών δεσμών με το κίνημα Dada και την κάλυψη του, εν λόγω, κενού με τη γεφύρωση των θέσεων ρομαντισμού-υπερρεαλισμού, όπως εκφράστηκε ο πρώτος τον 19ου αιώνα. Στη βάση αυτή, η αποδοχή της υπερρεαλιστικής ταυτότητας της Ομάδος δεν αναγνωρίζει δογματικά αξιακά δεδομένα. Αρνούμαστε οποιαδήποτε μορφή πολιτικοποίησης του όρου υιοθετώντας τη διάκριση του κοινωνικού απ’ το πολιτικό. Στην κατεύθυνση αυτή ο υπερρεαλισμός αποκτά περιεχόμενο στην μόνη εφικτή παρουσία του εντός του περιοριστικού καθημερινού πλαισίου, που δεν είναι άλλη από τη λογοτεχνία, την ποίηση και τις τέχνες.

Η Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης έχει αναπτύξει διεξοδικά τις θέσεις της στα πρώτα τέσσερα θεωρητικά της έργα, «Υπερρεαλισμός και Αυτονόμηση των ιδεών», «Μανιφέστο Ανθρωπιστικής Τέχνης», «Κλίβανος: Επιθεώρηση γραμμάτων και τεχνών» (περιοδικό θεωρητικών δοκιμίων με επίκεντρο τη λογοτεχνία, την ποίηση και τις τέχνες σε ετήσια βάση) ενώ εφαρμόστηκε η τεχνική του υπερρεαλισμού στον ποιητικό λόγο του πρώτου Ανθολογίου ποιημάτων με τίτλο «Αντιστίκσεις».

Καθόλη τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας η Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης διοργάνωση εκδηλώσεις προς τιμήν του Αντρέ Μπρετόν, του Νίκου Εγγονόπουλου, του Ανδρέα Εμπειρίκου, του ρώσου φουτουριστή ποιητή Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι και του ποιητικού έργου του Μιχάλη Κατσαρού σε συνεργασία με το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ, έκθεση υπερρεαλιστικού κολάζ σε καμβά, εκδήλωση προς τιμήν του Οδυσσέα Ελύτη στον πολυχώρο πολιτισμού Ισλαχανέ Θεσσαλονίκης ενώ συμμετείχαμε σε διάλεξη με επίκεντρο τον Νίκο Εγγονόπουλο στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Επίσης, διαλέξεις με θέμα «Υπερρεαλισμός και αυτονόμηση των ιδεών. Για μία νέα κατασκευή της παράδοσης» σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Λάρισα. Συνεργασίες με τμήματα του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη και ΚΕΘΕΑ Προμηθέας οι συμμετέχοντες των οποίων συνέταξαν τα δικά τους ποιήματα τα οποία και απήγγειλαν στις εκδηλώσεις μας αλλά και θεατρικά έργα. Ακόμη, σκηνοθετήσαμε μία ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Επιθυμώ» και ολοκληρώσαμε το πρώτο έτος λειτουργίας με έκθεση υπερρεαλιστικής φωτογραφίας.

Το δεύτερο έτος θα είναι εξαιρετικά σημαντικό ως προς τους στόχους τους οποίους θέσαμε. Εκκινώντας από τον δομημένο υπερρεαλισμό, την επεξεργασία των θεωρητικών του θέσεων και την πρακτική τους εφαρμογή στον ποιητικό λόγο. Τα πρώτα εισαγωγικά κείμενα θα ενταχθούν στο δεύτερο Ανθολόγιο της Ομάδος το οποίο και θα δημοσιευτεί τον Δεκέμβρη του 2019. Μία νέα ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Πολφός αίματος» θα σκηνοθετηθεί και εκτελεστεί εντός του Οκτωβρίου τρέχοντος έτους ενώ ετοιμάζεται και νέα έκθεση υπερρεαλιστικού κολάζ σε καμβά. Η εκκίνηση ωστόσο θα δοθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 στην Φιλοσοφική Σχολή σε εκδήλωση προς τιμήν του Ανδρέα Εμπειρίκου και διαλέξεις τόσο για τον ρόλο του στην οπτική της Ομάδος όσο και την εισαγωγή στον δομημένο υπερρεαλισμό. 

Την εκδήλωση θα συνοδεύει απαγγελία μελοποιημένων ποιημάτων. Η ολοκλήρωση της θα επικυρωθεί με θεατρική εκτέλεση αποσπάσματος από τον Μέγα Ανατολικό, μνημειώδες έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου. Η εν λόγω εκδήλωση θα λάβει χώρα μία ημέρα προτού συμπληρωθούν 53 χρόνια από το θάνατο του Αντρέ Μπρετόν. Πρόκειται για συμβολική κίνηση εκ μέρους μας με την οποία επικυρώνουμε τη θέση μας για την αναγκαιότητα κατασκευής μίας νέας λογοτεχνικής παράδοσης σε πλήρη διάκριση από τη γαλλική ταυτότητα του υπερρεαλισμού. Μία κατασκευή η οποία θα έχει ως  βάση της τον υπερρεαλισμό όπως εκφράστηκε από τους Έλληνες υπερρεαλιστές, Ανδρέα Εμπειρίκο και Νίκο Εγγονόπουλο, δεδομένου των συνθηκών μέσα στις οποίες μεγαλούργησαν και τείνοντας να συνδεθεί με το ρεύμα του Ρομαντισμού σε μορφολογικό, υφολογικό και τεχνικό πλαίσιο.

Από κει και πέρα προετοιμάζονται σειρές διαλέξεων σε πόλεις εκτός Θεσσαλονίκης με θεματική «Ο πεσιμισμός είναι ανθρωπισμός. Αναφορά στο έργο του Κώστα Καρυωτάκη, Ναπολέοντος Λαπαθιώτη, Μαρίας Πολυδούρη».

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει η πρώτη διοργάνωση ποιητικού διαγωνισμού. Πρόκειται για τον πρώτο ετήσιο ποιητικό διαγωνισμό «Ανδρέας Εμπειρίκος» με θέμα «Περί έρωτος». Στους τρεις νικητές θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα και έπαινοι ενώ τα ποιήματα όλων των συμμετεχόντων θα ενσωματωθούν στην αυτοτελή έκδοση του Ανθολογίου ΙΙ.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί η ανάπτυξη επαφών με τμήματα φιλολογίας ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να γίνουμε δέκτες των μεταβολών που λαμβάνουν χώρα στις δικές τους λογοτεχνικές και ποιητικές διεργασίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *