Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Συντέντευξη Εκδόσεις Γράφημα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών



Η επιχείρηση «Γράφημα» ιδρύθηκε το 1993 σαν κατάστημα φωτοαντιγράφων, δακτυλογραφήσεων και εκδόσεων πανεπιστημιακών βιβλίων. Από το 1999 και μετά λειτουργεί υπό την παρούσα διεύθυνση του Ιωάννη Τσαχουρίδη, ο οποίος είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ως κύρια αντικείμενα της επιχείρησης παραμένουν οι εκδόσεις βιβλίων – οι οποίες εμπλουτίζονται με πανεπιστημιακά και άλλα επιστημονικά βιβλία, πρακτικά εθνικών και διεθνών συνεδρίων και λογοτεχνικά βιβλία (μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, αυτοβιογραφίες) – οι αυτοεκδόσεις, καθώς και η παραγωγή έντυπου υλικού.

Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί το ψηφιακό μας ραδιόφωνο, το Ράδιο Γράφημα – radiografima.gr, με συνεχές πρόγραμμα μουσικής, μικρά δελτία πολιτιστικών νέων και ανάλογες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα μας.

Το 2016 αποτελεί χρονιά αλλαγών και επέκτασης. Νέα δραστηριότητα με επωνυμία «Ι. ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ Διακίνηση Βιβλίων – Κεντρική Διάθεση» που αφορά τη διακίνηση εκπαιδευτικών βιβλίων και βοηθημάτων σε συνεργασία με συγκεκριμένους εκδότες του εκπαιδευτικού βιβλίου. Η προσπάθειά μας αυτή υποστηρίζεται από ένα ευρύ δίκτυο βιβλιοπωλείων σε όλη την Ελλάδα.
Σήμερα, η επιχείρηση «Εκδόσεις Γράφημα» & «Ι. ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ Διακίνηση Βιβλίων – Κεντρική Διάθεση» έχοντας εμπειρία στους τομείς που δραστηριοποιείται, εγγυάται μια επιτυχημένη συνεργασία.
Συνέντευξη
Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την ίδρυση του εκδοτικού σας οίκου; Κάνατε όνειρα για την πορεία σας; Τι συναισθήματα σας έχει αφήσει όλο αυτό το ταξίδι ως σήμερα;

Εκδ. Γράφημα: Ξεκινήσαμε με τα αδέρφια μου το 1993, σαν κατάστημα φωτοαντιγράφων, δακτυλογραφήσεων και εκδόσεων πανεπιστημιακών βιβλίων. Ως κύρια αντικείμενα ήταν και παραμένουν οι εκδόσεις βιβλίων – οι οποίες εμπλουτίζονται με πανεπιστημιακά και άλλα επιστημονικά βιβλία, πρακτικά εθνικών και διεθνών συνεδρίων, λογοτεχνικά βιβλία (μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, αυτοβιογραφίες) – και αυτοεκδόσεις. Το 2016, αποτέλεσε για εμάς μια κομβική χρονιά, καθώς αρχίσαμε να δραστηριοποιούμαστε και στο χώρο του παιδικού βιβλίου, όπως και στη διακίνηση εκπαιδευτικών βιβλίων και βοηθημάτων των εκδόσεων Μαυρίδη.

Αναφορικά με τα όνειρα, αυτά μας κράτησαν τόσα χρόνια στο χώρο! Όπως είπε και ο Bernard Show ''Μπορείς να δεις πράγματα που συμβαίνουν και να πεις γιατί, αλλά εγώ ονειρεύομαι πράγματα που δεν που δεν υπήρξαν ποτέ και λέω γιατί όχι;'' . Κρατώντας αυτό το απόφθεγμα θεωρώ πως δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο να επιτευχθεί.

Τέλος, το ταξίδι αυτό, μου άφησε αναμνήσεις, πολλές, ευχάριστες και δυσάρεστες. Ξέρετε, επέλεξα να μη σβήσω από τη μνήμη μου γεγονότα που κουβαλάνε ένα έντονο και αρνητικό συγκινησιακό φορτίο και να μην αφήσω πίσω τα αρνητικά τους συνεπακόλουθα, τα κρατάω όλα αλλά κυρίως την πίστη που είχαμε ως νέοι να κατακτήσουμε το μαγικό κόσμο των εκδόσεων.

Προωθείται η φιλαναγνωσία σε όσους ασχολούνται με τις εκδόσεις; Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την επιτυχία του κάθε εκδοτικού;

Εκδ. Γράφημα:  σαφέστατα η αγάπη για το βιβλίο εδράζεται πάνω στην αγάπη για γνώση, η οποία με τη σειρά της πραγματώνεται λόγω της φιλαναγνωσίας. Αναφορικά με το μυστικό της επιτυχίας, νομίζω ότι βρίσκεται στην σωστή επιλογή των συνεργατών, στα λάθη και τα εμπόδια που πάντα μας διδάσκουν και προφανώς σε μια πολυσχιδή γνώση της αγοράς του βιβλίου.

Γράφημα

Πέρα από τα βιβλία σας, ποιων εκδόσεων τα βιβλία θα βρει κάποιος στη βιβλιοθήκη σας; Πόσο βελτιώνει την καλή εκδοτική λειτουργία ο υγιής ανταγωνισμός;


Εκδ. Γράφημα: προσωπικά, θεωρώ πως έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά οι εκδόσεις Καστανιώτη, οι Νησίδες, καθώς και οι εκδόσεις Πόλις. Αυτό οφείλεται, στην επιλογή βιβλίων που ανεξάρτητα από τη χρονικότητα της ύπαρξής τους, παραμένουν ριζοσπαστικά διαχρονικά. Στη βιβλιοθήκη μου βέβαια, θα βρείτε βιβλία όλων των συναδέλφων, δεδομένης της πεποίθησής μου, πως ακόμα και ο πιο μικρός εκδοτικός οίκος, έχει κάτι να προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό.
Όσο για τον ανταγωνισμό ως κινητήρια δύναμη της καλής εκδοτικής λειτουργίας, φαντάζομαι ότι οι φιλελεύθεροι στοχαστές (ανεξάρτητα με το αν συμφωνούμε ή όχι), έχουν δώσει την απάντηση!

Ξεχωρίζετε κάποια συνεργασία που σας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις; Ποια η σχέση σας με τους καταξιωμένους, αλλά και τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς;

Εκδ. Γράφημα: χωρίς υπεκφυγές και με πιθανότητα να δώσω μια αρκετά κοινότυπη απάντηση, θέλω να σας ξεκαθαρίσω πως αγαπώ όλους τους συγγραφείς μου, τον καθένα ξεχωριστά, μοναδικά. Βέβαια, έχω μεγαλύτερη ευαισθησία στους νέους συγγραφείς, στους οποίους προσπαθούμε να δίνουμε βήμα, με σκοπό να ξεδιπλώσουν το ταλέντο και τη φαντασία τους. Επιτρέψτε μου λοιπόν,  – έστω και ως πλεονασμό- να πω, πως η σχέση εκδότη – συγγραφέα – βιβλίου, κρύβει μια ιερότητα.


Με ποια ευχή στο αναγνωστικό σας κοινό και τους φίλους του site των Θεματοφυλάκων Λόγω Τεχνών θέλετε να κλείσουμε;

Εκδ. Γράφημα: Κάθε φορά που γεννιέται ένα βιβλίο, πλήττεται η ασχήμια του κόσμου. Συνεπώς, εύχομαι να συνεχίζουν οι άνθρωποι να διαβάζουν επιτρέποντας έτσι πολλές γεννήσεις!
Σας ευχαριστώ θερμά
Μπορείτε να βρείτε τις Εκδόσεις Γράφημα εδώ: http://www.grafima.com.gr/

Πηγή άρθρου: https://www.thematofylakes.gr/ekdoseis-grafhma/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *