Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Πρωτότυπο ημερολόγιο δημιουργικής γραφής από τον Διονύση Λεϊμονή

Ο Διονύσης Λεϊμονής με την τελευταία συγγραφική του δουλειά, προτρέπει τους αναγνώστες του να πιάσουν κι εκείνοι μολύβι και χαρτί και να αρχίσουν να κρατούν ημερολόγιο. Κάπως έτσι προέκυψε το «Ημερολόγιο δημιουργικής γραφής», που κυκλοφόρησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα από τις εκδόσεις Γράφημα.

O γνωστός συγγραφέας και φιλόλογος, o οποίος ασχολείται επισταμένως με τη δημιουργική γραφή (διδάσκει ο ίδιος, όντας παράλληλα φοιτητής στο ομώνυμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), μετουσίωσε σε λέξεις την ιδέα που είχε. «Δανείστηκε» αποσπάσματα εκατοντάδων καλλιτεχνών και δημιούργησε ένα ημερολόγιο γραφής, διανθισμένο με υπέροχα κείμενα, που μπορούν να εμπνεύσουν τους πάντες να μεταφέρουν στο χαρτί τις δικές τους σκέψεις. Συνολικά 337 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, ποιητές, εικονογράφοι, στιχουργοί, συνθέτες, ζωγράφοι, σκηνοθέτες, ακαδημαϊκοί, ηθοποιοί, αποτέλεσαν τη «δεξαμενή», μέσα από την οποία ο Διονύσης Λεϊμονής άντλησε σκέψεις και ιδέες, που μπορούν να αποτελέσουν τη «μαγιά» για σύντομα λογοτεχνικά κείμενα από τους αναγνώστες.
Ο κατάλογος των ονομάτων είναι μακρύς. Σπουδαίοι άνθρωποι από τον χώρο των τεχνών, ενέπνευσαν τον Διονύση Λεϊμονή. Ανάμεσά τους και 35 Βολιώτες δημιουργοί. «Μπορεί κάποιος να δει από κλασικούς συγγραφείς, όπως είναι για παράδειγμα ο Παπαδιαμάντης και ο Παλαμάς, μέχρι νεότερους, ακόμη και άτομα από τα μαθήματα δημιουργικής γραφής. Επέλεξα κείμενα, που έχω διαβάσει και με άγγιξαν συναισθηματικά. Συγκέντρωσα όλα τα ακούσματα και τα διαβάσματά μου, για να ευαισθητοποιήσουν κι άλλους ανθρώπους. Αυτό ήταν το βασικότερο κριτήριο των επιλογών που έκανα, προτιμώντας κείμενα, τα οποία μου έδωσαν μία εφόρμηση στη σκέψη όλα αυτά τα χρόνια», είπε ο συγγραφέας, για να προσθέσει: «Για κάθε ημέρα του χρόνου, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να διαβάσει ένα βιβλίο, να εμπνευστεί και να γράψει το δικό του κείμενο. Κάθε ένα απόσπασμα, είναι η αφορμή για να γράψει ο κάτοχος του ημερολογίου τις δικές του σκέψεις και συναισθήματα, να εκφραστεί, να δημιουργήσει».
Στο μεταξύ, εκτός από το «Ημερολόγιο δημιουργικής γραφής», σε λίγους μήνες θα βρεθεί στις προθήκες των βιβλιοπωλείων ένα ακόμη βιβλίο του Διονύση Λεϊμονή, ο οποίος αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες: «Τώρα ξεκίνησα την επιμέλεια του καινούριου μου βιβλίου, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη τον Μάιο του 2020. Θα έχει τίτλο «Τα χέρια της θεάς». Η ιστορία αφορά μία παρέα παιδιών, που προσπαθούν να ανακαλύψουν γιατί το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου δεν έχει τα χέρια του. Στην Ελλάδα έχουμε το αντίγραφο του αγάλματος, ενώ στο Μουσείο του Λούβρου εκτίθεται το αυθεντικό. Θα είναι το τρίτο κατά σειρά βιβλίο, έπειτα από «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» και «Το τέταρτο αλογάκι», από τη σειρά νεανικής λογοτεχνίας «Περιστέρια» του Πατάκη, με θέμα την αρχαιολογία και την αγάπη για την πολιτιστική μας κληρονομιά».
* Η παρουσίαση του βιβλίου «Ημερολόγιο δημιουργικής γραφής» προγραμματίστηκε για την προσεχή Τρίτη 14 Ιανουαρίου και ώρα επτά το απόγευμα, στην Κεντρική βιβλιοθήκη του Δήμου Βόλου, που βρίσκεται στο κτίριο Σπίρερ. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Βόλου και οι εκδόσεις Γράφημα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιάννης Αντάμης, συγγραφέας-υποψήφιος διδάκτορας τμήματος Κινηματογράφου Α.Π.Θ., ο Λεωνίδας Χριστοδουλίδης, φιλόλογος-τελειόφοιτος του Μεταπτυχιακού Τμήματος Δημιουργικής Γραφής του Ε.Α.Π. και ο ίδιος ο συγγραφέας. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *